Meteoroloji, hava olaylarının insanlar tarafından anlaşılmasını sağlayan ve doğa olaylarının sayısallaştırılmasını sağlayan bir atmosferik bilim dalıdır. Oluşturulan meteorolojik veriler, o ortam hakkında ve ortamın hava şartlarının değerlendirilmesi konusunda bize bilgi vermektedir. Bu verilerin en yaygın kullanım alanı ise hava kalitesinin değerlendirilmesi aşamasıdır. Özellikle hava kalitesi modelleme projelerinde meteorolojik veriler modellemenin gerçek bir sonuç vermesi için en önemli parametrelerden biridir. MACOM Çevre ve Enerji hava kalitesi modelleme projelerinde gerçek ve doğru sonuçlar alınması için verilerin girilmesinde dikkat ettiği en önemli parametrelerden biri meteorolojik veri girdisidir. Projeleriniz bu kapsamda en profesyonel uzmanlar ile meteorolojik veri üretimi gerçekleştirilmektedir.
Türkiye’de meteorolojik veriler, Meteoroloji Genel Müdürlüğü’nün online sistemi üzerinden alınmaktadır. Modellemelerde dikkat edilmesi gereken bir parametre olduğu için planlanan faaliyetin ya da kurulacak olan tesisin modellenmesi için ilk girilmesi gereken veridir. MACOM, projelerde planlanan ya da hali hazırda olan tesise en yakın meteoroloji istasyonu belirleyerek verileri bu istasyonlardan temin etmektedir. Bazı durumlarda tesis çevresinde yeterli yakınlıkta meteoroloji istasyonu bulunmayabilir. O yeri temsil etmeyecek bir istasyonu seçmektense o yeri temsil edecek olan bir meteorolojik veri üretimi gerçekleştirilmelidir. MACOM Çevre ve Enerji projeleriniz için meteorolojik veri üretimlerini tecrübeli çalışanları ile gerçekleştirmektedir.
Hava kalitesi modelleri için girdiler geliştirmek üzere kullanılabilecek birkaç meteorolojik veri üretimi modeli vardır. EPA ve modelleme topluluğu tarafından en yaygın olarak kullanılanlar, geniş bir toplulukta desteklenen ve atmosferin en gelişmiş bilim parametrelerini sağlayan Hava Durumu Araştırma ve Tahmin (WRF) modelidir. Hava Durumu Araştırma ve Tahmin modeline ek olarak, Beşinci Nesil Penn State / NCAR Mezoscale Modeli (MM5) hava kalitesi modelleri ile de gerekli meteorolojik girdileri üretilebilir; ancak, geliştirilmesi ve bakımı artık desteklenmemektedir. MACOM Çevre ve Enerji, EPA’nın önerdiği WRF modeli ile meteorolojik veri üretimini gerçekleştirmektedir.
WRF ve MM5 gibi dinamik meteorolojik modeller, atmosferdeki çeşitli süreçleri çözmek için sayısız seçeneğe sahiptir. Farklı atmosferik koşullar altında farklı tepkiler verebileceği göz önüne alınmalıdır. Seçilen fiziksel seçeneklerin kullanımını desteklemek için kapsamlı bir şekilde değerlendirilmesi gerekmektedir. MACOM bu modelin oluşturulmasında özenle çalışmaktadır ve size veri üretimi konusunda en iyi danışmanlığı vermektedir. Prognostik verilerin geliştirilmesi için atmosfer koşulları içinde titiz bir çalışma gerçekleştirilesi gerekmektedir.
Meteorolojik bir modelleme alanı tanımlarken, projenin kaynak konumunu etkileyen orta ölçekli özellikleri bütünüyle belirleyebilmek için alanın yeterli büyüklükte ve çözünürlükte olması önerilir. Karmaşık, dağlık bir arazide, en yakın meteorolojik gözlem alanı yeterince temsil edici olmayabilir. Bu durumda, meteorolojik model ölçeğinin belirli dağ / vadi akışlarını yakalayacak kadar yüksek olması ve akış yukarı ve diğer mekânsal meteorolojik özellikleri temsil edecek kadar büyük olması önerilir. Fakat arazi özelliklerinin daha düzgün ve homojen olabileceği alanlarda, makul bir kaba model çözünürlüğü uygulanabilir. MACOM Çevre ve Enerji bu bahsedilen detaylara dikkat etmektedir. Planladığınız projelerinizde meteorolojik veri üretimi için detayların öneminin farkında olarak sizlere hizmet vermekteyiz.
Hava Durumu Araştırma ve Tahmin (WRF) modelinin, zorlu atmosferik koşullar altında yaşayan bölgeler için ve geniş çaplı alanlar için özellikle kullanımı önerilmektedir. Hava tahmin modeli ile üretilen meteorolojik verilerin AERMOD veya CALPUFF gibi modelleme programlarına girilmesi için öncesinde belli bir formata dönüştürülmesi gerekmektedir. AERMOD uygulamasının alt uygulaması olan AERMET için verilerin AERMET formatına dönüştürülür. Bu dönüşümün yapılması için yine EPA’nın önerdiği Mesoscale Model Arayüz Programı (MMIF) kullanılmaktadır. MACOM, Hava Tahmin Modeli (WRF) ile ürettiği meteorolojik verileri olması gereken formata dönüştürmek için MMIF programını kullanmaktadır. Güvenilir sonuçların çıkmasına özenle dikkat eden MACOM Çevre ve Enerji, projeleriniz için hiçbir detayı atlamadan işini profesyonelce yapmaktadır.
Sorularınız ve çözümlerimiz için bizlerle iletişime geçebilirsiniz.