Meteorolojik veriler, model çalışmasının en önemli parametrelerinden biridir. Proje alanı çevresinde meteoroloji istasyonu bulunması halinde istasyon verilerinin kullanılması önerilmektedir. Meteoroloji istasyonu bulunmaması durumunda bölgeyi temsil eden verilerin Meteoroloji Modelleri (WRF modeli vb.) ile üretilmesi ve MMIF gibi modeller ile hava kalitesi modellerine giriş yapılması gerekmektedir.
Temsili bir istasyonu bulunmayan yakın alan dağılım modelleme uygulaması için ve yeterli derecede temsili alana özgü verilerin toplanması mümkün olmamakla birlikte, uygulama için prognostik meteorolojik verilerin kullanılması gerekli olabilir. US-EPA tarafından prognostik meteorolojik verileri dispersiyon modelleme uygulamaları için uygun bir formata dönüştüren MMIF programını yayınlamıştır. US-EPA Son 3 yıllık prognostik veriler tercih edilmektedir. (ABD – Çevre Koruma Ajansı, 2017)
Hava Araştırma ve Tahmin (WRF) Modeli
Birçok prognostik meteoroloji modeli bulunmakla birlikte bunlardan en yaygın kullanılan ve US-EPA tarafından önerilen “Hava Araştırma ve Tahmin (WRF) Modeli”’dir. WRF Modeli, hem atmosferik araştırmalara hem de operasyonel hava durumu ihtiyaçlarının karşılanması için tasarlanmış bir sayısal hava tahmin sistemidir. İki dinamik çözücü (Advanced Research WRF (ARW) ve Nonhydrostatic Mesoscale Model (NMM)), bir veri asimilasyon sistemi ve paralel hesaplama ve sistem genişletilebilirliği sağlayan bir yazılım mimarisi sunar.
WRF-ARW, hava tahmini araştırmaları, idealleştirilmiş simülasyonlar (örn. LES, konveksiyon, baroklinik dalgalar), kasırga araştırması ve parametrelendirme araştırması dahil olmak üzere metrelerden binlerce kilometre’ye kadar uzanan ölçekler boyunca geniş bir uygulama yelpazesi için uygundur. Hava kalitesi, rüzgar enerjisi ve hidrolojik araştırma çalışmalarında model uygulamalarında kullanılmaktadır. WRF-ARW, araştırmacılara, farklı arazi yüzeyi modelleri, bulut mikrofizik şemaları, gezegen sınır tabaka şemaları ve kümülüs parametreleştirmelerini içeren çok çeşitli fizik ve dinamik seçenekleri sunarak gerçek veya idealize atmosfer koşullarını yansıtan simülasyonlar üretme olanağı sağlar.
WRF modelleme sistemi, araziyi takip eden hidrostatik basınç dikey koordinatlarına sahip Euclerian kütle dinamik çekirdeklerine sahiptir. Birçok araştırma topluluğu geliştiricisinin katkıda bulunduğu fizik, sayısal ve veri asimilasyonundaki gelişmeler, NCAR’ın Mesoscale ve Microscale Meteoroloji Bölümü tarafından desteklenmekte ve desteklenmektedir.
Mesoscale Model Arayüz Programı (MMIF)
Mesoscale Model Arayüz Programı (MMIF Arayüzü) ise, prognostik meteorolojik model çıktı alanlarını, yayılım modellerine doğrudan giriş için gerekli parametrelere ve formatlara dönüştürür. Program, MM5 veya WRF’nin çeşitli versiyonlarından doğrudan erişilemeyen bazı gerekli parametreleri teşhis eder. Ayrıca, meteorolojik modellerden gezegen sınır tabakalarının (PBL) yüksekliklerini doğrudan geçme veya diğer değişkenlerden bağımsız olarak teşhisetme seçeneği sunar.
Faaliyetin bulunduğu bölge ile ilgili meteorolojik veriler, bölgede istasyon bulunması durumunda WRF modeli kullanılarak bölgeyi temsil eden meteorolojik veri üretilebilir ve MMIF aracı kullanılarak AERMET ön işlemcisinde kullanılabilir duruma getirilebilir.
MACOM, özellikle uluslararası projelerinde yoğun olarak WRF ve MMIF modellerini kullanmaktadır. MACOM’un Hava Kalitesi Modelleme çalışmaları ile ilgili detaylı bilgiyi “https://www.macom.com.tr/hava-kalitesi-modelleme/” sayfamızdan alabilirsiniz.
Yazar : Ahmet Korkmaz – https://www.linkedin.com/in/ahmetkorkmaz/
Yazar : Mehmet Arif Akkurt – https://www.linkedin.com/in/mehmet-arif-akkurt